Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Γ' Γυμνασίου - SCRATCH - 1 - Εισαγωγή

Το Scratch είναι μια οπτική γλώσσα προγραμματισμού που έχει στόχο τη διδασκαλία εννοιών προγραμματισμού σε παιδιά και εφήβους και να τους επιτρέψει να δημιουργήσουν παιχνίδια, βίντεο και μουσική.


Στο επόμενο βίντεο φαίνεται ο τρόπος εγκατάστασης του Scratch.




Παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε περιληπτικά τις βασικές αρχές του προγραμματισμού και των γλωσσών προγραμματισμού.


Επίσης μπορείτε να δείτε τι είδους έργα μπορούν να δημιουργηθούν με τη βοήθεια του Scratch.






Στο ακόλουθο έγγραφο αναφέρεται τι είναι προγραμματισμός, τι χρειάζεται για να γράψει κάποιος ένα πρόγραμμα, ποια είναι γενικά τα οφέλη του προγραμματισμού και τι εφαρμογές μπορεί να δημιουργήσει κάποιος προγραμματίζοντας σε Scratch.


Το έγγραφο βρίσκεται δημοσιευμένο στον ιστοχώρο : http://www.scratchplay.gr και έχει δημιουργηθεί από τοΤμήμα Μηχανικών Η/Υ,Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωv, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , 2010. Το περιεχόμενό του ιστοχώρου υπάγεται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons - Attribution-NonCommercial

Στο έγγραφο που ακολουθεί περιγράφεται πως γίνεται εγκατάσταση του Scratch τοπικά σ' έναν υπολογιστή και παραδείγματα προγραμμάτων που μπορούν να δημιουργηθούν με τη βοήθειά του.
Επίσης μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και την on-line  έκδοση του Scratch στη διεύθυνση https://scratch.mit.edu και να μοιράζεται τα έργα με την on-line κοινότητα των χρηστών του Scratch.