Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Β' Γυμνασίου - Κεφάλαιο 3 - Πολυμέσα - Εικόνα

Σε μια εφαρμογή πολυμέσων κυρίαρχο στοιχείο, εκτός από το κείμενο, είναι η εικόνα.


Η εικόνα που θα χρησιμοποιηθεί σε μια εφαρμογή πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή

Λήψη των εικόνων σε ψηφιακή μορφή γίνεται με φωτογραφική μηχανή, με κινητό τηλέφωνο, με κάμερα και με σαρωτή. 

Μπορείτε σε μορφή φωτογραφίας να αποθηκεύσετε και να επεξεργαστείτε ότι προβάλλεται στην οθόνη του υπολογιστή σας. Αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο PRTSC (PrintScreen) που βρίσκεται πάνω στο πληκτρολόγιο και να επικολλήσετε τη φωτογραφία στη ζωγραφική.

Δημιουργία εικόνων μπορεί να γίνει με το κατάλληλο λογισμικό όπως η ζωγραφική.

Οι ζωγραφιές που δημιουργούνται στο πρόγραμμα «Ζωγραφική» είναι χωρισμένες σε μικρά τετραγωνάκια (ψηφίδες), από τις οποίες η καθεμία έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα. Η παρακάτω ζωγραφιά που έχει δημιουργηθεί στη «Ζωγραφική» αποτελείται από 242 Χ 259 ψηφίδες, οι οποίες ονομάζονται εικονοστοιχεία ( ή pixel).

Στην πρώτη εικόνα φαίνεται μια ζωγραφιά που έχει δημιουργηθεί στη ζωγραφική. Μεγαλώνοντας την εικόνα αρχίζουν να φαίνονται τα εικονοστοιχεία και αν μεγαλώσει περισσότερο μπορείτε να διακρίνετε ότι τα εικονοστοιχεία έχουν ένα χρώμα το καθένα.
________________________________________________________________________________

H υψηλότερη ανάλυση (τα περισσότερα εικονοστοιχεία
 οριζόντια και κάθετα)
δίνει καλύτερη απεικόνιση μιας φωτογραφίας
Ανάλυση εικόνας - Χρώμα

Η ανάλυση εικόνας εκφράζει τον αριθμό των εικονοστοιχείων (pixels) σε κάθε διάστασή της. Η προηγούμενη εικόνα έχει 242 Χ 259 εικονοστοιχεία (242 οριζόντια και 259 κάθετα). 

Όσο περισσότερα εικονοστοιχεία (pixels)  υπάρχουν οριζόντια και κάθετα σε μια εικόνα τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα απεικόνιση της κάθε εικόνας.


Η ανάλυση της παραπάνω
οθόνης είναι 800 Χ 600




Ο όρος ανάλυση, εκτός από τις εικόνες, υπάρχει και στις οθόνες. Δείχνει τον αριθμό των εικονοστοιχείων που υπάρχουν οριζόντια και κάθετα σε μια οθόνη. Στις οθόνες τελευταίας τεχνολογίας η ανάλυση καθορίζεται μέσα από τις ρυθμίσεις της. 

Σχετική εικόνα
Η ίδια οθόνη σε διαφορετικές αναλύσεις
Πρότυπο RGB για την
οθόνη του υπολογιστή

Χρώμα: κάθε εικονοστοιχείο (pixel) μιας εικόνας στην οθόνη του υπολογιστή έχει ένα μοναδικό χρώμα.
Εικονοστοιχείο και
κουκίδες χρώματος RGB

Το χρώμα αυτό παράγεται από το συνδυασμό διαφορετικών τόνων των βασικών χρωμάτων: του κόκκινου (Red), του πράσινου (Green) και του μπλε (Blue). Όλα τα άλλα χρώματα παράγονται με τον των τριών αυτών χρωμάτων.


Πατήστε στην ακόλουθη εικόνα  και στο παράθυρο που ανοίγει κάντε κλικ στην πράσινη σημαίαΑυξήστε ή μειώστε την ποσότητα κόκκινου, πράσινου και μπλε χρώματος και παρατηρήστε τα χρώματα που προκύπτουν από τη μίξη των τριών  βασικών χρωμάτων.

Μια άλλη ιστοσελίδα με το χρωματικό μοντέλο RGB μπορείτε να την επισκεφθείτε πατώντας εδώ.



https://phet.colorado.edu/sims/html/color-vision/latest/color-vision_el.html
Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε πως αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι το χρώμα που εκπέμπεται από 3 διαφορετικές ψηφιακές πηγές.


----------------------------------------------------------------------------------------

Σε προηγούμενο κεφάλαιο μάθατε ότι τα γράμματα και οι αριθμοί αποθηκεύονται (στη μνήμη, στο σκληρό δίσκο, στο στικάκι) αφού μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή με την βοήθεια των ψηφίων  0 και 1 (δυαδικό σύστημα αρίθμησης). 

Το ίδιο συμβαίνει και με τις εικόνες : Κάθε τόνος των τριών βασικών χρωμάτων (κόκκινο, μπλε, πράσινο) αντιστοιχεί στον υπολογιστή σε ένα δυαδικό αριθμό. Για την «αποθήκευση» του χρώματος ενός εικονοστοιχείου στον υπολογιστή συνδυάζονται οι τρεις δυαδικοί αριθμοί που αντιστοιχούν στους τόνους των βασικών χρωμάτων που παράγουν το χρώμα αυτό.

Βάθος Χρώματος είναι ο αριθμός των bits (0 και 1) που χρειάζεται για να κωδικοποιηθεί και να αποθηκευτεί το χρώμα του κάθε pixel

Ο αριθμός των χρωμάτων της κάθε εικόνας δίνεται από τον τύπο: 
Χρώματα = 2 Βάθος Χρώματος

Παρατηρήστε στην ακόλουθη εικόνα πως αυξάνοντας τον αριθμό των bits που χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση του χρώματος του κάθε pixel πόσο διαφορετική είναι η εμφάνιση της εικόνας αλλά και το πόσο αυξάνεται το μέγεθός της. 





























Όσο περισσότερα bits χρησιμοποιούνται τόσο καλύτερης ποιότητας είναι η εικόνα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε αύξηση του μεγέθους της.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ψηφιογραφικές και Διανυσματικές Εικόνες
Διανυσματική εικόνα
Ψηφιογραφική εικόνα

Οι ψηφιακές εικόνες που χωρίζονται σε εικονοστοιχεία, ονομάζονται ψηφιογραφικές


Υπάρχουν, όμως, και άλλου τύπου εικόνες που σχηματίζονται από τη σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων (γραμμών, ορθογωνίων, ελλείψεων και τόξων) και ονομάζονται διανυσματικές.



Οι διανυσματικές εικόνες έχουν δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά:
αποθηκεύονται σε πολύ μικρό μέγεθος μνήμης σε σχέση με τις ψηφιογραφικές και όσο να τις μεγεθύνουμε δεν παραμορφώνονται.

Κάντε κλικ στην ακόλουθη εικόνα και στην σελίδα που θα ανοίξει ζωγραφίστε μια ψηφιογραφική και μια διανυσματική εικόνα επιλέγοντας ως βάθος χρώματος το 1, 2, 3 και 4.



Για να μετατρέψετε μια ψηφιογραφική εικόνα σε διανυσματική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογή που βρίσκεται στην εξής διεύθυνση: http://vectormagic.com/home

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τύποι αρχείων εικόνας


Οι ψηφιακές εικόνες που παράγουμε ή βρίσκουμε στο διαδίκτυο έχουν διαφορετικές επεκτάσεις.Οι πιο γνωστές επεκτάσεις εικόνων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι οι jpg και png. 
Οι κυριότερες φαίνονται στη διπλανή εικόνα. Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε τις διαφορές τους. 

_________________________________________________________________________________

Επεξεργασία εικόνας

Μια στοιχειώδη επεξεργασία μπορεί να γίνει με την ζωγραφική

Υπάρχουν πολλά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όπως το Photoshop, Paintshop GIMP, Paint.NET, Picasa, Magix Photo Designer, FotoMorph, FotoMix, FotoSketcher, Paintstar και πολλά άλλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για face retouch
Επεξεργασία φωτογραφίας ενός προσώπου (πριν και μετά την επιδιόρθωση)

Και ένα μάθημα ρετούς προσώπου με το photoshop...


-----------------------------------------------------------------------------------------

Υδατογράφημα εικόνας



Πολλοί άνθρωποι που δημοσιεύουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο δεν επιθυμούν να τις κατεβάζουν δωρεάν οι χρήστες του διαδικτύου. Γιαυτό το λόγο προσθέτουν μια φράση πάνω στην εικόνα ή τη φωτογραφία για να αποτρέψουν την αντιγραφή. Αυτή η πρόσθετη φράση λέγεται υδατογράφημα ή αλλιώς watermark.

Για να προσθέσετε υδατογράφημα (watermark) στις φωτογραφίες σας μπορείτε να το κάνετε δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας : http://picmarkr.com/markr.php

-------------------------------------------------------------------------------------

On-Line επεξεργασία εικόνας μπορείτε να κάνετε στις εξής διευθύνσεις :

http://fotoflexer.com/
http://pixlr.com/
http://www.freeonlinephotoeditor.com/
http://www170.lunapic.com/editor/
http://www.online-image-editor.com/
http://www.photoshop.com/tools

Σε όλα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας μπορείτε να αφαιρέσετε τμήματα εικόνας, ν' αλλάξετε χρωματισμούς, να ενώσετε 2 ή παραπάνω εικόνες κ.α.

Για να ενωθούν διάφορες εικόνες σε μια δημιουργούνται στρώσεις (layers) με τις διάφορες εικόνες, διατηρώντας την αρχική εικόνα αναλλοίωτη.


Να και οι ασκήσεις (σε on-line photo editor) που θα σε βοηθήσουν να εξασκηθείς λίγο στην επεξεργασία εικόνας: