Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Γ' Γυμνασίου - Βασικές εντολές της Logo

Οι βασικές εντολές της Logo  είναι οι παρακάτω : 

1. μπροστά (μπ) αριθμός   - Μετακινεί τη χελώνα προς τα εμπρός.
π.χ. μπ 50    μπροστά 100

2. πίσω (πι) αριθμός     -  Μετακινεί τη χελώνα προς τα πίσω.
π.χ. πι 30



3. δεξιά (δε) αριθμός     -Στρέφει τη χελώνα προς τα δεξιά σε γωνία τόσες μοίρες όσες είναι ο αριθμός.   π.χ.  δε 90

4. αριστερά (αρ) αριθμός    - Στρέφει την χελώνα προς τα αριστερά.
π.χ. αρ 90

5. ΣτυλόΆνω (ΣτΑ)   - Σηκώνει το στυλό της τρέχουσας χελώνας. Η χελώνα δεν αφήνει ίχνη όταν μετακινείται. Όταν δημιουργείται μια χελώνα το στυλό είναι πάντα «άνω».

6. ΣτυλόΚάτω (ΣτΚ)   - Κατεβάζει το στυλό της τρέχουσας χελώνας. Έτσι, η χελώνα αφήνει πίσω της ίχνη όταν μετακινείται, όχι όμως και όταν τη σύρετε.

7. σβήσε (σβ)   - Διαγράφει τα γραφικά χωρίς να αλλάζει τη θέση των χελωνών.

8. ΣβήσεΓραφικά (σβγ)   -  Διαγράφει τα γραφικά της σελίδας και οδηγεί τη χελώνα στο κέντρο, με το κεφάλι της προς τα πάνω και την τοποθετεί στο κέντρο της σελίδας.

9. ΣβήσεΕντολές (ΣβΕ)   -  Διαγράφει τα περιεχόμενα του Κέντρου εντολών.

10. ΘέσεΠάχοςΣτυλό αριθμός
Καθορίζει το πάχος του στυλό της χελώνας το οποίο προσδιορίζει το πάχος των γραμμών που θα σχεδιάσει. Το πάχος του στυλό μπορεί επίσης να ρυθμιστεί αν επιλέξετε ένα σχήμα πινελιάς και το μολύβι από την καρτέλα Γραφικά και κάνετε κλικ στη χελώνα. (Το πάχος του στυλό είναι η διάμετρος της πινελιάς.) Το αρχικό πάχος στυλό είναι 1. Το μέγιστο πάχος στυλό είναι 100.

11. ΘέσεΧρώμα (ΘέσεΧρ) όνομα-ή-αριθμός
Καθορίζει το χρώμα του στυλό της χελώνας. Αν η χελώνα έχει το αρχικό της σχήμα, το χρώμα της θα αλλάξει ώστε να υποδηλώσει το χρώμα του στυλό. Ως είσοδος μπορεί να δοθεί το όνομα ενός χρώματος ή ένας αριθμός. Αν η είσοδος είναι όνομα, πρέπει να ξεκινάει με εισαγωγικά. Το αρχικό χρώμα του στυλό είναι το μαύρο (αριθμός χρώματος 9). Η είσοδος μπορεί να είναι ακέραιος αριθμός, κλάσμα ή δεκαδικός αριθμός μιας θέσης.