Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Β' Γυμνασίου - Κεφ. 3 - Ήχοι, υπολογιστής και θόρυβοι

Μια εφαρμογή πολυμέσων εκτός από εικόνες και βίντεο μπορεί να περιέχει και ήχους
Στην ακόλουθη παρουσίαση μπορείτε να διαβάσετε πως ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τους ήχους, πως οι ήχοι εισάγονται σ' έναν υπολογιστή και τι είναι στις μέρες μας η ηχορύπανση.



Οι ήχοι που εισάγονται σ' έναν υπολογιστή είναι διαφόρων τύπων ή formats.
Μερικοί τύποι αρχείων ήχου (audio file formats) είναι : 
.AAC (Advanced Audio Coding File) - Συμπιεσμένο αρχείο ήχου που σε αντίθεση με το MP3, προσφέρει δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας όπως αποδοτικότερη κωδικοποίηση.
.AIF (Audio Interchange File Format) - Τύπος αρχείου όμοιος με το .WAV. Αναπτύχθηκε από την Apple.
.MID (MIDI File) - Αρχείο MIDI (Musical Instrument Digital Interface) που περιέχει μουσικά δεδομένα όπως ποιες νότες παίζονται, πότε και πόσο δυνατά παίζονται και για πόσο. Επίσης περιέχει δεδομένα ελέγχου όπως τα πετάλια. Δεν περιέχει ηχητικά δεδομένα. Χρησιμοποιεί και την επέκταση .MIDI
.MP3 (MPEG Audio Layer 3) - Συμπιεσμένο αρχείο που αναπτύχθηκε από την Movie Picture Experts Group.Μπορεί να προσφέρει ποιότητα παρόμοια με του CD σε ένα αρχείο περίπου στο 1/10 του μεγέθους ενός .WAV ή ενός .AIF.
.RA (Real Audio File) - Τύπος αρχείου που κατασκευάστηκε από την Real Player.
.WAV (WAVE Audio File) - Ψηφιακός τύπος αρχείου για την αποθήκευση κυματοειδών δεδομένων.
.WMA (Windows Media Audio File) - Αρχείο ήχου συμπιεσμένο με το Windows Media.  Συχνά χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή μουσικής από το διαδίκτυο.

Υπάρχουν αρκετά λογισμικά με τα οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε ήχους σ' έναν υπολογιστή, μερικά είναι δωρεάν και μερικά επί πληρωμή. 

Λογισμικά για επεξεργασία ήχου μπορείτε να βρείτε πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί :
http://sxoleio.eu/Audio-tools.php