Μία από τις πιο σημαντικές εφαρμογές της επιστήμης της Πληροφορικής που έχει γνωρίσει ευρεία ανάπτυξη και εφαρμογή λόγω της μεγάλης διάδοσης του διαδικτύου είναι οι ψηφιακές βιβλιοθήκες (digital libraries) που επιτρέπουν την εύκολη και ταχύτατη πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών αποθηκευμένων σε ψηφιακή μορφή.
Μέσω του περιβάλλοντος των ψηφιακών βιβλιοθηκών μπορεί ο χρήστης να πραγματοποιήσει αναζήτηση σε πολυμεσικές βάσεις δεδομένων για να βρεί την επιθυμητή πληροφορία έτσι ώστε να γίνει εξόρυξη γνώσης από δεδομένα μέσα από το περιβάλλον του παγκόσμιου ιστού.
1 - Ψηφιακά αρχεία
Α. Ψηφιακά αρχεία της ΕΡΤ
Τα ψηφιακά αρχεία της ΕΡΤ βρίσκονται στη διεύθυνση: http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/index.aspx
Επισκεφθείτε την παραπάνω ιστοσελίδα και στο πλαίσιο αναζήτησης γράψτε τη λέξη Πάρος. Σημειώστε τα θέματα των αντικειμένων που σας επιστρέφει η αναζήτηση.
Β. Open Archives
Στο σύνδεσμο http://openarchives.gr/ έχει συγκεντρωθεί ψηφιακό υλικό που αφορά τις επιστήμες και τον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο αναζήτησης γράψτε τη λέξη Εκατονταπυλιανή Πάρου και δείτε τι πληροφορίες σας εμφανίζει.
2 - Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
Στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.epset.gr/el/Digital-Content/Digital-Libraries μπορείτε να περιηγηθείτε στους καταλόγους ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών
που έχουν οργανωθεί από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και φιλοξενούνται στα
υπολογιστικά του συστήματα.
Στο βίντεο που ακολουθεί γίνεται παρουσίαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και των στόχων του :
Αναζητήστε και ξεφυλλίστε πλούσιες συλλογές πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αξίας των ψηφιακών βιβλιοθηκών που προσφέρουν μέρος του υλικού τους ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Στο βίντεο που ακολουθεί γίνεται παρουσίαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και των στόχων του :
Αναζητήστε και ξεφυλλίστε πλούσιες συλλογές πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αξίας των ψηφιακών βιβλιοθηκών που προσφέρουν μέρος του υλικού τους ελεύθερα στο διαδίκτυο.
3 - Ηλεκτρονικά Αποθετήρια
Τι είναι τα Ηλεκτρονικά αποθετήρια; Επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://openaccess.gr/repositories/what.dot και δείτε τι υλικό μπορεί να τοποθετηθεί σ' ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο, τι υπηρεσίες προσφέρουν και γιατί ένας φορέας να τοποθετήσει δικό του υλικό σ' ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο;
Στον Διαδραστικό Πολιτισμό http://www.epset.gr/el/Digital-Content/Interactive-Culture και ακολούθησε το σύνδεσμο Μπες στο μουσείο. Προσπάθησε να βρείς τις 15 μορφές της θεάς Αθηνάς που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στο σύνδεσμο http://repository.edulll.gr/edulll/handle/10795/1102 (του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) μπορείτε να δείτε το video «Χρησμοί γυρεύουν ερμηνείες»που αποτελεί παραγωγή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) ΄Αμφισσας για ένα πρόγραμμα που προσφέρει για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Πρόκειται για ένα 3D animation που κάνει μια σύντομη παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και των αρχαιολογικών μονοπατιών.
Στην ιστοσελίδα http://photodentro.edu.gr/ βρίσκεται το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων. Εκεί βρίσκεται ψηφιακό υλικό που μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στα διδακτικά τους αντικείμενα και αφορά το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ.
4 - Ανοιχτές Βιβλιοθήκες
Στην Ανοιχτή βιβλιοθήκη http://www.openbook.gr/2011/10/anoikth-bibliothhkh.html επισκεφθείτε τον σύνδεσμο Ποίηση στους δρόμους συνθήματα και γκράφιτι http://synthimata-graffiti.blogspot.gr/
5 - Μουσεία της Ελλάδας
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού που ακολουθεί περιέχονται μουσεία της Ελλάδας: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh10.jsp . Κάντε αναζήτηση και δείτε αν υπάρχουν πληροφορίες για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου.
6 - Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου
Βρείτε την ιστοσελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων απ' όπου μπορεί κάποιος να αναζητήσει τον τίτλο ενός βιβλίου;
7 - Ηλεκτρονικά βιβλία :
A. Google Books
Εκτός από τις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες πολλά βιβλία βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή στο http://books.google.com/. Η Google το 2004 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα : την ψηφιοποίηση κειμένων με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του κόσμου. Το 2005 δέχτηκε αγωγή από την Ενωση Αμερικανών Εκδοτών για μαζική παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια έγινε ένας διακανονισμός χρηματικός και η Google πλήρωσε ένα πολύ μεγάλο ποσό για να μπορεί να παρουσιάζει το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών δωρεάν στο διαδίκτυο.
Κάντε αναζήτηση βιβλίων με θέμα :"Ασύρματα δίκτυα υπολογιστών". Μπορείτε να διαβάσετε το περιεχόμενο του βιβλίου; Σας επιτρέπει να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας;
Κάντε αναζήτηση βιβλίων με θέμα "Εκατονταπυλιανή Πάρου". Το πρώτο βιβλίο που σας εμφανίζει είναι του Θ. Αλιπράντη. Μπορείτε να το διαβάσετε;
Πως όμως κατάφερε η Google και σκάναρε εκατομμύρια βιβλίων γρήγορα. δείτε το επόμενο βίντεο και θα καταλάβετε:
B. Europeana (Η Ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη)
Στην Ευρώπη έγινε μια προσπάθεια σαν αυτή της Google και στην ιστοσελίδα http://www.europeana.eu/ μπορείτε να βρείτε ψηφιοποιημένο υλικό από το χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ακολουθούν σημειώσεις για εφαρμογές πολυμέσων