Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Α' Λυκείου - Κεφάλαιο 1 - Επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα

Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality)  σημαίνει το εξής: ο κόσμος που βλέπουμε γύρω μας (εικόνες, κτίρια, δρόμοι, καταστήματα, έργα τέχνης, αγάλματα κ.α.) επαυξάνεται με ψηφιακά στοιχεία στην οθόνη ενός κινητού  τηλεφώνου.
Με άλλα λόγια, είναι ένας τρόπος να συνδυάσουμε το φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει με την προβολή ψηφιακού περιεχομένου (πληροφορία ή πολυμεσικό υλικό - βίντεο και ήχο) που θα ολοκληρώσει την εικόνα που βλέπουμε και θα συμπληρώσει τα κενά, δίνοντας ουσιαστικά επιπρόσθετες δυνατότητες στις αισθήσεις μας και την πληροφορησή μας.




Δείτε μια εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας σε πατώντας εδώ.

Εικονική πραγματικότητα

Η Εικονική Πραγματικότητα, αποτελεί ένα όρο που έχει γίνει πρόσφατα γνωστός αλλά και από τους πλέον διαδεδομένους στο χώρο των υπολογιστών. Μπορεί να μεταφέρει το χρήστη ή τους χρήστες, σε ένα τεχνητό ή εικονικό περιβάλλον που είναι φτιαγμένο από υπολογιστή.

Τα γραφικά αυτά είναι συνήθως τρισδιάστατα και δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να αλληλεπιδρά μ' αυτά τα περιβάλλοντα φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό.  Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται μονάδες απεικόνισης, υπάρχει ανιχνευτής της κίνησης του κεφαλιού, του χεριού ή του σώματος με τους ανάλογους ήχους.

Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση (για τη διδασκαλία μαθημάτων), στα μουσεία (για ανακατασκευή και ξενάγηση σε χώρους ιστορικούς ή αρχαιολογικούς), στην κατασκευή μηχανημάτων κ.α.