Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Α' Λυκείου - Εσωτερικό του υπολογιστή - Κάρτες επέκτασης





Κ Α Ρ Τ Α  Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ω Ν


Κάρτα γραφικών : Η κάρτα γραφικών  είναι ο βασικός υπεύθυνος για ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας, είτε είναι στατικές εικόνες (φωτογραφίες, κείμενα κ.λπ) είτε κινούμενες (video, παιχνίδια κ.λπ). 
Τύποι καρτών γραφικών : Υπάρχουν δύο τύποι καρτών γραφικών, αυτές που είναι ενσωματωμένες (είτε στην μητρική κάρτα είτε στον επεξεργαστή) και αυτές που είναι αυτόνομες. Ο κάθε τύπος εξυπηρετεί και διαφορετικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα :
Οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών είναι πιο χαμηλών δυνατοτήτων και κατάλληλες για απλές δουλειές γραφείου, σερφάρισμα στο internet και απλές multimedia εφαρμογές. 
Οι αυτόνομες κάρτες γραφικών, ανάλογα βέβαια με το ποια θα διαλέξετε, είναι κατάλληλες για «βαριές» εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας και gaming.

Οι κάρτες γραφικών σήμερα διαθέτουν το δικό τους επεξεργαστή (με την ανάλογη ψύκτρα) καθώς και τη δική τους μνήμη RAM.   

Χαρακτηριστικά καρτών γραφικών : Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας κάρτας γραφικών:

  • Κατασκευαστής Chipset: Το chipset είναι στην ουσία ο επεξεργαστής της κάρτας γραφικών και ο βασικός υπεύθυνος για το πόσο καλά και γρήγορα θα «τρέχουν» τα παιχνίδια μας. Πλέον υπάρχουν δύο κατασκευαστές chipset: Η AMD και η nVidia. 
  • Μνήμη: Όση περισσότερη μνήμη έχει η κάρτα γραφικών μας και όσο πιο ψηλά είναι χρονισμένη, τόσο το καλύτερο. Η μνήμη, πέρα από την ταχύτητα των παιχνιδιών, συμβάλει και στην ποιότητά τους.

Επιλογή κάρτας γραφικών : Ανάλογα με τη χρήση του μελετήστε τα παρακάτω :
  • Για light παιχνίδια και εφαρμογές γραφείου σε οθόνη 19’’ και αναλύσεις  όχι μεγαλύτερες από 1280x1024 pixels σας αρκεί μια κάρτα γραφικών της τάξεως των 60 ως 150€.
  • Για απαιτητικά παιχνίδια και εφαρμογές γραφικών σε οθόνη 20-23’’ σας χρειάζεται μια κάρτα με  μια κάρτα κοντά στα 160-210€ (με σαφώς μεγαλύτερη RAM από την προηγούμενη επιλογή). 
  • Για πολύ απαιτητικά παιχνίδια ή επαγγελματική ενασχόληση με γραφικά, βίντεο, φωτογραφίες χρειάζεστε μια ακόμα γρηγορότερη κάρτα από τις προηγούμενες και το κόστος της μπορεί καμιά φορά να ξεπερνάει τα… 500€.
Μικρές, πρακτικές συμβουλές
  • Φροντίστε η κάρτα σας να είναι ανάλογη των αναλύσεων στις οποίες παίζετε τα παιχνίδια σας. Μια κάρτα των 300 ευρώ, ας πούμε, θα πάει χαμένη σ’ ένα σύστημα με οθόνη 19 ιντσών. 
  • Για κορυφαία αποτελέσματα όσον αφορά στην απόδοση των videogames, υπεύθυνη δεν είναι μόνο η κάρτα γραφικών, αφού στα ίδια «κυβικά» θα πρέπει να βρίσκονται ο επεξεργαστής και η RAM του συστήματός σας.
  • Πριν από την τοποθέτηση οποιασδήποτε κάρτας γραφικών στο PC σας, ελέγξτε ότι τη «σηκώνει» το τροφοδοτικό σας – ειδικά στην περίπτωση που μιλάμε για δύο κάρτες. 
  • Να έχετε σε κάθε περίπτωση εγκατεστημένους τους τελευταίους drivers, ώστε να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή απόδοση.
  • Στα laptops, η κατάσταση διαφέρει: εκεί οι κάρτες είναι ακριβότερες. Ωστόσο, τα μοντέλα υστερούν σε επιδόσεις σε σχέση μ’ αυτά για desktops, ακόμα και όταν πρόκειται για ίδιο –τύπο- chipset γιατί έχουν σαν προτεραιότητα την χαμηλή κατανάλωση και όχι τις επιδόσεις.
Κ Α Ρ Τ Α   Η Χ Ο Υ

Εσωτερική κάρτα ήχου
Η κάρτα ήχου είναι μια κάρτα επέκτασης του ηλεκτρονικού υπολογιστή που μπορεί να εισάγει και εξάγει ήχο υπό τον έλεγχο ειδικών προγραμμάτων.
Ανάμεσα στις χρήσεις μιας κάρτας ήχου είναι η σύνθεση μουσικής, επεξεργασία βίντεο ή ήχου, ηχητική αναπαραγωγή παρουσίασης και ψυχαγωγία (παιχνίδια).





Εξωτερική κάρτα ήχου (κατάλληλη για τη δημιουργία
ενός φορητού στούντιο ηχογράφησης)




Εξωτερική κάρτα ήχου σε μορφή USB
Είδη καρτών ήχου  :
  • Οι εσωτερικές κάρτες ήχου που συνδέονται μέσω της θύρας σύνδεσης PCI στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας.
  • Οι εξωτερικές κάρτες ήχου που συνδέονται στον υπολογιστή μέσω καλωδίου USB.



Υποδοχές εσωτερικής κάρτας ήχου : Στο πίσω μέρος της κάρτας ήχου υπάρχουν διάφορες συνδέσεις για ηχεία υπολογιστή, ένα μικρόφωνο και ένα ζευγάρι ακουστικά. Οι συνδέσεις διακρίνονται συνήθως από το χρώμα τους. Η σύνδεση γίνεται ως εξής:
  • ροζ: μικρόφωνο
  • γαλάζιο: Line In για τη σύνδεση μιας εξόδου Line Out κάποιας άλλης συσκευής
  • πράσινο: στερεοφωνικά ή απλά ηχεία ενός συστήματος ήχου συσκευής /ενισχυτή ή ηχείων με ενσωματωμένο ενισχυτή
  • καφέ και μαύρο: πίσω ηχεία ενός συστήματος ήχου
  • πορτοκαλί: κεντρικό ηχείο ενός συστήματος ήχου
  • γκρι: πλάγια ηχεία ενός συστήματος ήχου

Περισσότερες πληροφορίες για τις κάρτες ήχου στη wikipedia.
Περισσότερες πληροφορίες για την αγορά μιας κάρτας ήχου μπορείτε να βρείτε εδώ.
 Περισσότερες πληροφορίες για ένα φορητό στούντιο ηχογράφησης μπορείτε να βρείτε εδώ.