Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Κατασκευή ενός blog στο Blogger

Για τη δημιουργία ενός blog  θα πρέπει να διαθέτουμε ένα λογαριασμό στη Google.

Αν δεν έχετε λογαριασμό στη Google θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν με όνομα χρήστη.

Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση www.blogger.com
και εισάγετε τη διεύθυνση email και τον κωδικό. Μπορείτε να επιλέξετε "Remember me on this computer" μόνο αν δουλεύετε στο δικό σας υπολογιστή.

Το επόμενο βήμα είναι να δώσετε όνομα στο ιστολόγιό σας και ένα τίτλο στο ιστολόγιό σας. Η διεύθυνση URL του ιστολογίου σας θα είναι της μορφής  ΧΧΧΧΧ.blogspot.com  και ασφαλώς θα είναι μοναδική, συνεπώς θα πρέπει να ελέγξετε αν είναι διαθέσιμη.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα πρότυπο εμφάνισης για αρχή (και φυσικά μπορείτε να το αλλάξετε αργότερα).

Αυτό ήταν! Το ιστολόγιό σας έχει δημιουργηθεί.

Στη συνέχεια είναι στο δικό σας χέρι και στη φαντασία σας τι χρωματικούς συνδυασμούς θα χρησιμοποιήσετε, τι χρώμα και μέγεθος γραμμάτων, τι φόντο, τι ετικέτες θα προσθέσετε και τι άλλα "στολίδια" θα βάλετε στον ιστοχώρο που θα παρουσιάζετε τις σκέψεις σας.

Καλή αρχή!
Οδηγίες για την κατασκευή ενός blog στο Blogger μπορείτε να βρείτε εδώ.



Τα επόμενα βήματα αφορούν το σχεδιασμό του ιστολογίου:
  • Νέα ανάρτηση : Η επιλογή νέα ανάρτηση επιτρέπει τη δημιουργία νέου άρθρου. Επιτρέπεται η επεξεργασία κειμένου με εργαλεία μορφοποίησης αντίστοιχα του word.Μπορούμε να δημιουργήσουμε υπερσύνδεσμο επιλέγοντας κάποιο κείμενο και με κλικ στο «Σύνδεσμος» εισάγοντας το url στο οποίο θα οδηγεί. 
  • Εισαγωγή εικόνας : Επιλέγοντας εισαγωγή εικόνας έχουμε τη δυνατότητα μεταφόρτωσης (μπορούμε να επιλέξουμε 1 ή περισσότερες εικόνες από τον υπολογιστή μας) ή άλλης εικόνας που έχει μεταφορτωθεί/χρησιμοποιείται στο ιστολόγιοΑπό τα λευκώματα Ιστού Picasa (υπηρεσία μεταφόρτωσης εικόνων στο Διαδίκτυο της Google) 
  • Εισαγωγή video : Μπορούμε να εισάγουμε video είτε μεταφορτώνοντας video που έχουμε αποθηκεύσει τοπικά, είτε από το Youtube. Στην υπηρεσία του youtube αφού βρούμε το video που μας ενδιαφέρει, επιλέγουμε «αποστολή» και ακολούθως «ενσωμάτωση». Αντιγράφουμε τον κώδικα που εμφανίζεται στην ανάρτησή μας, έχοντας επιλέξει πρώτα «Επεξεργασία HTML» 
  • Επιλογές ανάρτησης: με τη σχετική επιλογή (κάτω αριστερά) εμφανίζονται επιλογές σχετικά με τη δυνατότητα ανάρτησης σχολίων (για τη συγκεκριμένη ανάρτηση)και τη δυνατότητα προγραμματισμού ανάρτησης (π.χ. εμφάνιση απαντήσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία) 
  • Επεξεργασία αναρτήσεων : Με την επιλογή «επεξεργασία αναρτήσεων» ο χρήστης μπορεί να επισκοπήσει όλες τις αναρτήσεις, να τις επεξεργαστεί, τροποποιήσει να τις διαγράψει κλπ. 
  • Καρτέλες : Στο πάνω μέρος, εκτός της ανάρτησης, υπάρχουν και οι καρτέλες:Σχόλια, όπου ο χρήστης μπορεί να δει συνολικά τα σχόλια, να τα διαγράψει κλπ, ρυθμίσεις, όπου ομαδοποιούνται όλες οι ρυθμίσεις του ιστολογίου, σχεδίαση, όπου επιτρέπεται η διαμόρφωση του φυσικού σχεδιασμού του ιστολογίου, αύξηση κερδών (όπου ο χρήστης μπορεί να εγγραφεί στην υπηρεσία adsense), στατιστικές, για την επισκόπηση της επισκεψιμότητας του δικτυακού τόπου, προβολή ιστολογίου, εμφανίζει το ιστολόγιο στην τρέχουσα μορφή κ.α. 
  • Σχεδίαση : Στην επιλογή σχεδίαση ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τα αντικείμενα που συνθέτουν το ιστολόγιο του.Επιτρέπεται προσθήκη και διαγραφή. 
  • Προσθήκη gadget : Με την επιλογή «προσθήκη gadget» ο χρήστης μπορεί να επισκοπήσει μια σειρά από αντικείμενα.Για παράδειγμα μπορεί να προσθέσει αντικείμενο που εμφανίζει τα στατιστικά του ιστολογίου, των δημοφιλών αναρτήσεων, την εμφάνιση σελίδων που έχει δημιουργήσει ο χρήστης, ερωτηματολογίων κλπ 
  • Σχεδιαστής προτύπων : Με την επιλογή «σχεδιαστής προτύπων» ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τη διάταξη των αντικειμένων (πχ κείμενο αριστερά, μενού επιλογών δεξιά κλπ)Στο πάνω μέρος παρουσιάζονται οι επιλογές, στο κάτω μέρος η ιστοσελίδα όπως εμφανίζεται μέχρι εκείνη τη στιγμή 
  • Στατιστικά : Στην καρτέλα «στατιστικά» παρουσιάζονται ο αριθμός των προβολών ανά σελίδα και ανάρτηση καθώς και χάρτης της επισκεψιμότητας. 
  • Περισσότερες πληροφορίες στη βοήθεια του Blogger

Χρήσιμες συνδέσεις :