Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Α' Λυκείου - Κεφάλαιο 8 - Τοπολογίες τοπικών δικτύων

žΤοπολογία δικτύου ονομάζεται ο τρόπος που συνδέονται οι υπολογιστές και οι περιφερειακές συσκευές.
žΟι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τοπικών δικτύων είναι:
¢ Δίαυλος
¢ Αστέρας
¢ Δακτύλιος

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα και θα εμφανιστεί μπροστά σας το ακόλουθο περιβάλλον ενός εργαστηρίου πληροφορικής: 



Θα σας ζητήσει να εκτελέσει το πρόσθετο Unity και θα πρέπει να το επιτρέψετε.
Φαίνονται σχηματικά οι 3 τοπολογίες τοπικών δικτύων υπολογιστών. 

Μελετήστε τη συνδεσμολογία και τον τρόπο μεταφοράς των πακέτων δεδομένων.

Απαντήστε στις ερωτήσεις του φύλλου εργασιών που σας έχει δοθεί.

Και λίγες λεπτομέρειες για τις τοπολογίες τοπικών δικτύων : 

Αρτηρίας ή διαύλου (Bus), όπου χρησιμοποιείται ένα κεντρικό καλώδιο και όλοι οι κόμβοι (υπολογιστές και περιφερειακά) είναι συνδεδεμένοι σε αυτό. Οποιοδήποτε μήνυμα στέλνεται από έναν κόμβο παραμένει πάνω στη γραμμή και λαμβάνεται μόνο από τον παραλήπτη, μια και το κάθε πακέτο πληροφοριών που μεταδίδεται στην κοινή γραμμή έχει καταγεγραμμένες τις διευθύνσεις του αποστολέα και του παραλήπτη. Πλεονέκτημα της τοπολογίας αρτηρίας είναιότι σε περίπτωση που υποστεί βλάβη ένας υπολογιστής δεν επηρεάζεται το δίκτυο, ενώ οποιοδήποτε πρόβλημα στο καλώδιο έχει επιπτώσεις στο δίκτυο.

Αστέρα (Star), όπου υπάρχει ένας κεντρικός κόμβος (υπολογιστής, hub) που λειτουργεί ως εξυπηρετητής (server). Για την επικοινωνία (αποστολή μηνύματος, πακέτου) μεταξύ δύο κόμβων σε ένα τέτοιο δίκτυο είναι απαραίτητη η διαμεσολάβηση του εξυπηρετητή που θα λάβει το πακέτο και, αφού ελέγξει τη διεύθυνση του παραλήπτη, θα το στείλει σε αυτόν. Το μειονέκτημα της τοπολογίας αστέρα είναι ότι σε περίπτωση που υποστεί βλάβη ο κεντρικός υπολογιστής καταρρέει το δίκτυο. Αντίθετα, πιθανή βλάβη στη λειτουργία των άλλων κόμβων δεν επηρεάζει το δίκτυο.

Δακτυλίου (Ring), όπου ο κάθε κόμβος είναι συνδεδεμένος με τον διπλανό του έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα κλειστό κύκλωμα με τη χρήση μιας κοινής γραμμής επικοινωνίας. Το μήνυμα που στέλνει ένας υπολογιστής αναμεταδίδεται, αφού πρώτα ενισχυθεί -σε αντίθεση με το δίκτυο αρτηρίας- από τον κάθε κόμβο στον επόμενο προς μία μόνο κατεύθυνση, αλλά μπορεί να το διαβάσει μόνο ο παραλήπτης στον οποίο αποστέλλεται. Μειονέκτημα της τοπολογίας είναι ότι σε περίπτωση βλάβης ενός κόμβου διακόπτεται η λειτουργία του δικτύου.