Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Β' Γυμνασίου - Κεφάλαιο 3 - Βίντεο - Κινούμενα σχέδια - Animation



Μια ταινία κινουμένων σχεδίων αποτελείται από μια διαδοχική σειρά εικόνων που προβάλλονται με σταθερή ταχύτητα η μια μετά την άλλη και έτσι δημιουργούν την ψευδαίσθηση της κίνησης.



Για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που δημιουργούνταν 40-50 χρόνια απαιτούνταν χρονοβόρες διαδικασίες τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην δημιουργία του φιλμ. 
Ένας σχεδιαστής ή μια ομάδα σχεδιαστών έπρεπε να σχεδιάσει όλες τις διαδοχικές κινήσεις των ηρώων σε χαρτί. Δηλαδή δημιουργούνταν εκατομμύρια φύλλα χαρτιού με σχέδια. 

Στη συνέχεια γινόταν φωτογράφηση των σχεδίων σε φιλμ και στο τελικό στάδιο αυτά τα φωτογραφικά φιλμ τοποθετούνταν το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργώντας την μπομπίνα της ταινίας

Στα κινούμενα σχέδια πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός εικόνων που εναλλάσσονται με σταθερό ρυθμό έτσι ώστε να ξεγελούν το ανθρώπινο μάτι και να δίνουν την αίσθηση της συνεχόμενης κίνησης.

Κάντε κλικ στην επόμενη εικόνα, αυξήστε και μειώστε τα στιγμιότυπα ανά δευτερόλεπτο και παρατηρήστε τις διαδοχικές κινήσεις (η εφαρμογή ανταποκρίνεται μόνο στον Explorer με αποδοχή): 



Σήμερα οι ήρωες των κινουμένων σχεδίων (cartoons) σχεδιάζονται με τη βοήθεια υπολογιστή, χρησιμοποιώντας περιφερειακά σαν αυτό που φαίνεται στο επόμενο βίντεο καθώς και το ανάλογο λογισμικό.



Οι ήρωες των cartoons για να αποκτήσουν κίνηση πρέπει να περάσουν μια διαδικασία που λέγεται animation (εμψύχωση χαρακτήρων).

Στο επόμενο βίντεο περιγράφεται η διαδικασία εμψύχωσης (animation) ενός χαρακτήρα(με το σχεδιασμό διαδοχικών κινήσεων) και την τοποθέτησή τους σε χώρο 3 διαστάσεων.



Στο επόμενο βίντεο φαίνονται οι χαρακτήρες που έχουν υποβληθεί σε animation πως αποκτούν σταδιακά τα "κουστούμια" τους. 



Οι ταινίες που δεν είναι αμιγώς σχεδιασμένες με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, χρησιμοποιούν τη φωνή και τις κινήσεις πραγματικών ηθοποιών, και στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία για καλυφθούν τελείως με τα "κουστούμια" του ρόλου τους. 
Έχουν γυριστεί πολλές τέτοιες ταινίες με την τεχνική motion capture.


Σκηνή από τη γνωστή ταινία "Πολικό Εξπρές" που γυρίστηκε με κανονικούς ηθοποιούς με την τεχνική capture motion.
Διακρίνεται ο ηθοποιός Tom Hanks πριν και μετά το animation.

Με την ίδια τεχνική έχει γυριστεί η ταινία Avatar και πολλές άλλες ταινίες του κινηματογράφου. 



ή το Πολικό Εξπρές...



Στο επόμενο βίντεο φαίνεται ο εξοπλισμός που φοράει ένας ηθοποιός προκειμένου να καταγραφούν οι κινήσεις (motion capture) του για τις ανάγκες μιας ταινίας ή ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. 
Μετά την καταγραφή των κινήσεων, με τη χρήση ειδικού λογισμικού, ντύνεται ο ηθοποιός με το "κουστούμι" που θα φαίνεται στην ταινία.  






_________________________________________________________________________________

Ασκήσεις για animation


Επισκεφθείτε την διεύθυνση και αποθηκεύστε στον υπολογιστή σας τον φάκελο ΑΝΙΜΑΤΙΟΝΕκεί βρίσκονται 10 διαδοχικές κινήσεις από το χαρακτήρα που βλέπετε στα δεξιά σας. Μ' αυτές τις διαδοχικές κινήσεις θα δημιουργήσετε ένα κινούμενο σχέδιο.
Τα αρχεία που περιέχουν κινούμενες εικόνες έχουν την επέκταση .gif. Μ' αυτό τον τρόπο μπορείτε να αναγνωρίζετε μια στατική από μια κινούμενη εικόνα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://gifmaker.me/, ανεβάστε (Upload Images) τις διαδοχικές κινήσεις (10)της φιγούρας. 

Στη συνέχεια από το μενού που βρίσκεται δεξιά μπορείτε να επιλέξετε :
- Canvas size(μέγεθος της εικόνας gif ή του βίντεο)
- Animation speed (ταχύτητα κίνησης)
- Repeat times (φορές επανάληψης μιας πλήρους κίνησης της φιγούρας)
- Music URL (διεύθυνση ενός βίντεο με μουσική από το YouTube)
- Begin time (χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η μουσική)

Η τελική κίνηση είναι να επιλέξετε αν θέλετε τη δημιουργία μιας εικόνας gif ή ενός Video Animation και να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο που προέκυψε. Θα διαπιστώσετε ότι το αρχείο gif ανοίγει με ένα browser(Explorer ή Chrome) ενώ το βίντεο με το Media Player ή το VLC.




Θέλετε να δημιουργήσετε animation εικόνων, σαν αυτές που φαίνονται στο πλάι ή παρακάτω;

Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τη σελίδα :  http://www190.lunapic.com/editor/, να ανεβάσετε τις εικόνες που επιθυμείτε και να εφαρμόσετε εφέ (effects) και κίνηση (animation). 

Μπορείτε να ρυθμίσετε (animation settings) την ταχύτητα (speed) εναλλαγής εφέ ή κίνησης από πολύ γρήγορη(very fast) σε πολύ αργή (very slow) να προσθέσετε κείμενο (δυστυχώς μόνο στα αγγλικά) και πολλά άλλα...