Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Α' Λυκείου - Κεφάλαιο 11 - HTML 5

Το 1999 εμφανίστηκε το πρότυπο HTML 4. Σήμερα, βρίσκεται σε ανάπτυξη η HTML5. Έχει διατηρήσει αρκετά στοιχεία της HTML 4 και περιλαμβάνει νέα στοιχεία για καλύτερη δομή, διαχείριση φόρμας, σχέδιο, και για το περιεχόμενο μέσων ενημέρωσης. Βοηθά δηλαδή σημαντικά στην καλύτερη και ευκολότερη χρήση του διαδικτύου αφού έχει ενσωματώσει πολλά plug-ins τα οποία "τρέχανε" στους διάφορους φυλλομετρητές. 
Επιπλέον η αξία της έγκειται στο ότι οι ιστοσελίδες που αναπτύσσονται εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα τη συσκευή που διαθέτει ο κάθε χρήστης.

Τι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής στην HTML 5;



Μαθήματα στα ελληνικά για την HTML, HTML5 μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο κανάλι στο youtube https://www.youtube.com/user/svidstutorials 

Στην HTML5 τα αρχεία εικόνας δεν είναι ψηφιογραφικά αλλά διανυσματικά.

Τα αρχεία γραφικών (εικόνες - φωτογραφίες) είναι δύο τύπων: τα αρχεία τύπου "ψηφιοκουκίδων" (raster) και τα διανυσματικά (vector).
Raster αρχεία είναι αυτά στα οποία η εικόνα σχηματίζεται από άθροισμα κουκίδων. Κάθε σημείο της εικόνας αποτελείται από μια κουκίδα (pixel) που καθορίζει το χρώμα ή τον τόνο του γκρι αν πρόκειται για ασπρόμαυρη. Για παράδειγμα μια μεγέθυνση μιας τέτοιας εικόνας είναι αυτή που φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Στο δεξιό τμήμα η περιοχή μέσα στον κόκκινο κύκλο έχει μεγεθυνθεί 7 φορές περίπου. Με αυτό το μοντέλο σχηματίζει η κάρτα γραφικών την απεικόνιση στην οθόνη του υπολογιστή.


Vector αρχεία, είναι αυτά στα οποία η εικόνα σχηματίζεται από άθροισμα γεωμετρικών σχημάτων (ευθείες, κύκλοι, τόξα, καμπύλες και πάχη αυτών). Στο παρακάτω σχήμα, βλέπετε μια μεγέθυνση μιας τέτοιας εικόνας. Στο δεξιό τμήμα η περιοχή του παραλληλογράμμου έχει μεγεθυνθεί 5 φορές περίπου. Τέτοια αρχεία είναι αυτά που παράγονται από προγράμματα σελιδοποίησης ή μακέτας όπως είναι το Corel Draw.



Κάνοντας κλικ στην επόμενη εικόνα μπορείτε να δημιουργήσετε Ψηφιογραφικές και Διανυσματικές εικόνες.