Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Α' Λυκείου - Κεφάλαιο 1 - Είδη υπολογιστικών συστημάτων



Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα είδη των υπολογιστών που υπάρχουν από την αρχή κατασκευής τους μέχρι σήμερα.



Ακολουθεί μια παρουσίαση για την ταξινόμηση των υπολογιστικών συστημάτων και ενδεικτικές περιπτώσεις από την δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.


--------------------------------------------------------------------------------------


Στο επίσημο Top500 ο πρώτος ελληνικός υπερυπολογιστής


Ο πρώτος υπερυπολογιστής στην Ελλάδα που λειτουργεί στο υπόγειο του υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, κατάφερε να μπει στη λίστα με τα 500 ισχυρότερα συστήματα του κόσμου.

Ο υπερυπολογιστής Aris, με ισχύ σχεδόν 180 τρισεκατομμυρίων πράξεων ανά δευτερόλεπτο, κατασκευάστηκε από την IBM για το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές Ιουνίου.


Το σύστημα αποτελείται από επεξεργαστές Intel Xeon με συνολικά 8.500 πυρήνες, μοιρασμένους σε 8.500 υπολογιστικούς κόμβους.

Για τη λειτουργία του Aris στο υπουργείο απαιτούνται ούτε λίγο ούτε πολύ 154 kilowatt ηλεκτρικής ενέργειας, όσο θα αρκούσε για μερικές πολυκατοικίες.

Από το φθινόπωρο, οπότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ο εθνικός υπερυπολογιστής θα είναι διαθέσιμος στην ελληνική ερευνητική κοινότητα. Επιστημονικοί τομείς που απαιτούν τέτοια συστήματα υψηλών επιδόσεων είναι ενδεικτικά η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή και οι Επιστήμες Υλικών.

Στην πρώτη θέση του τελευταίου Top500 βρίσκεται για πέμπτη συνεχή φορά τοTianhe-2 του κινεζικού Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας με ισχύ 33,86 petaflop/s.

---------------------------------------------------------------------------------------

Δείτε εδώ και εδώ ειδήσεις τους πιο γρήγορους υπερυπολογιστές στον κόσμο.