Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Α' Λυκείου - Κεφάλαιο 1 - Γραφένιο - το πιο ισχυρό υλικό στη φύση


Το 2014 συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ανακάλυψη του γραφένιου, από τους φυσικούς Andre Geim και Kostya Novoselow, καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στους οποίους το 2010 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική.

Πρόκειται για το λεπτότερο και ελαφρύτερο υλικό, πάχους μόλις ενός ατόμου, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο φορές λεπτότερο από ένα φύλλο χαρτιού, που παρόλα αυτά μπορεί κανείς να δει σχεδόν με γυμνό μάτι, εξαιρετικά ισχυρό, ισχυρότερο από το διαμάντι και 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι, με εξαιρετική αγωγιμότητα, άγει τον ηλεκτρισμό χίλιες φορές ταχύτερα και καλύτερα από το χαλκό, με ανεξάντλητες εφαρμογές. Δικαίως αποκαλείται το «υλικό θαύμα».


Οι μοναδικές ιδιότητές του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ερευνητών και εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο και ήδη χρησιμοποιείται ή σκοπεύεται να χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση πλαστικών, καθιστώντας τα αγώγιμα ταυτόχρονα, σε οθόνες των κινητών τηλεφώνων, οθόνες αφής, οθόνες τηλεόρασης κλπ., όπως, επίσης, σε αντικατάσταση της τεχνολογίας πυριτίου, για την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, πυκνότερων και ταχύτερων από τα σημερινά. Κι αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις εφαρμογές που μελετώνται διεθνώς.

Τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις και περισσότερες από 100 εταιρείες στον κόσμο, δαπανούν δισεκατομμύρια για την έρευνα εφαρμογής του υλικού και αναμένονται τα αποτελέσματα σύντομα.
Στην Ευρώπη, 126 ερευνητικές ομάδες από 17 κράτη-μέλη της ΕΕ, συμμετέχουν στην έρευνα για νέες εφαρμογές του γραφένιου, έχοντας σταθερή χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, επί δέκα χρόνια ! Στο πανευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, από τη χώρα μας, μετέχουν τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με παράδοση στην έρευνα για τις νέες τεχνολογίες: το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) Κρήτης.              

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε μερικές από τις εφαρμογές του υλικού αυτού:


Περισσότερες πληροφορίες στη Wikipedia και στις ακόλουθες ιστοσελίδες :
Τι είναι το γραφένιο
Εφαρμογές του γραφενίου στη ζωή μας
'Ερευνα στην Ελλάδα

Στην ακόλουθη λίστα βίντεο μπορείτε να δείτε επιπλέον μελλοντικές εφαρμογές του γραφενίου που είναι σε φάση σχεδίασης και αξιολόγησης :